Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Château de Cartier Terug naar boven
 
Chateau de Cartier
 
Waar de Samber en de Eau d’ Heure samenvloeien werd door de familie Honoré in het begin van de 17de eeuw het Château de Cartier gebouwd op de plaats van een oud landgoed die het in 1593 kreeg van de prins-bisschop van Luik. De gebouwen, van bak- en kalkstenen in Vlaamse renaissancestijl, hebben een L-vormig grondplan. Het kasteel komt achtereenvolgens in handen van de families Briffoz, Crissegnée en de Wal.
In 1695 werd het kasteel gekocht door meester-smid Guillaume Bilquin, die het kasteel voltooit en verfraaid. Zijn wapens prijken nog altijd op de inkompoort. Zijn dochter, Marie-Agnès Bilquin, huwt met Jean-Louis Cartier, zoon van de raadgever en algemene schatbewaarder van de prins-bisschop. Het kasteel, in 1932 door brand geteisterd, werd in 1938 door de gemeente Marchienne-au-Pont gekocht waarmee een einde kwam aan meer dan twee eeuwen eigendom van de familie Cartier.
In 1980 werd het gebouw op de monumentenlijst geplaatst en in 1990 werd het volledig gerenoveerd. Momenteel herbergt het kasteel de gemeentelijke bibliotheek.
  Gemeente Marchienne-au-Pont
(Deelgemeente van Charleroi)
Kasteel herbergt gemeentelijke bibliotheek
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.