Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Château de la Paix Terug naar boven
 
Chateau de la Paix
 
De naam ‘Château de la Paix’ is afkomstig van een oude kapel die opgedragen was aan Notre-Dame de la Paix (Onze-Lieve-Vrouw van Vrede) en die destijds op de plaats stond van de schuur van de boerderij de la Paix. De eigenaar van de boerderij, ridder Joseph de Paul de Barchifontaine, was de opdrachtgever voor de bouw van kasteel. Het château de la Paix is een elegant gebouw in klassieke stijl en dateert uit de late 18de eeuw.
Het château de la Paix verwierf bekendheid na de slag bij Saint-Amand/Ligny, op 16 juni 1815, Napoleon te hebben verwelkomd. De veldslag is een van de dodelijkste en na afloop ervan blazen de Pruisen de aftocht. Die avond trekt een zegevierende Napoleon zich terug op het château de la Paix, terwijl zijn manschappen rondom hem bivakkeren. De volgende dag vertrok hij richting Waterloo.
Na de familie de Barchifontaine kwam het kasteel in handen van de familie Staquet-Bivort, grootgrondbezitters in de stad, en later behoorde het toe aan de familie Breuls-de Cartier. In 1980 koopt de stad Fleurus het kasteel aan. Na ingrijpende restauratiewerken brengt de stad er na de gemeentefusies de zetel van haar centraal bestuur in onder. Sinds 2015, ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de Belgische veldtocht van 1815, onder leiding van Napoleon, onderging het château de la Paix een grondige restauratie.
  Gemeente Fleurus
Park te bezoeken
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.