Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Templeuve Terug naar boven
 
Kasteel van Templeuve
 
Het kasteel van Templeuve, een oud feodaal kasteel in Vlaamse gotische stijl, zou ontstaan zijn rond een vierkante waterburcht. Op goede gronden mag men aannemen dat de heerlijkheid Templeuve al eind van de 13de eeuw bestond. Willem II van Mortagne was de eerste heer, maar het kasteel van Templeuve kwam er pas veel later.
Tussen 1485 en 1571 laat de familie Lannoy het huidige kasteel bouwen. De familie Le Cambe, erfgenamen van de Lannoys, zijn in het begin van de 17de eeuw eigenaar van het domein. Dit wordt bevestigd door het jaartal 1606 dat samen met hun wapen op een schoorsteen staat vermeld. Op dat ogenblik ligt het kasteel te midden van slotgrachten en verleent alleen een brug toegang tot het domein. In 1728 erft Louis-François Demaisières het domein. Hij laat werken uitvoeren om het kasteel aan de nieuwe architecturale smaken aan te passen en geeft het een Doornikse allure.
Anno 1808 komen de Formanoir de la Cazerie op het kasteel aan. Hun afstammeling, baron Verhaegen, verkoopt het goed aan de gemeente in 1948, die het in 1954 laat restaureren en inrichten als gemeentehuis.
  Gemeente Templeuve
(Deelgemeente van Doornik)
Kasteel huisvest gemeentelijke diensten
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.