Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
De burcht van Écaussinnes Terug naar boven
 
De burcht de Ecaussinnes
 
Hoog gelegen boven op een rots in het midden van het centrum van Écaussinnnes-Lalaing, domineert de burcht van Écaussinnes de vallei van de Sennette.
Nog doordrongen van de middeleeuwse soberheid houdt dit historisch monument de herinnering aan de grote families die het bewoond hebben levendig: de Lalaings, de Croÿs en de van der Burchs.
Toen de burcht in de 12de eeuw werd gebouwd onder Graaf Boudewijn V van Henegouwen speelde het een strategische rol in de Région du Centre, een vaak betwist gebied tussen Frankrijk en de Lage Landen. In 1372 liet Simon I de Lalaing het huidige kasteel bouwen. Rond 1500, toen de familie van Croÿ de plak zwaaide, werden de muren verhoogd en werden er nieuwe gebouwen toegevoegd. Van 1629 tot 1854 was het kasteel onafgebroken de verblijfplaats van de familie van der Burch. Noodgedwongen moesten de van der Burchs het geheel verkopen om de erfenis de verdelen onder de verscheidene erfgenamen. De Hertog van Arenberg werd de nieuwe eigenaar.
Tijdens de Eerste Wereloorlog werd het eerst door de Duitsers, en daarna door de Canadezen bezet. In 1928 koopt Graaf Adrien van der Burch het kasteel. Hij voerde een grondige restauratie door, met veel respect voor de middeleeuwse en de 17de eeuwse architectuur van het geheel. Zijn enige zoon, Yves, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen genomen als verzetstrijder. In 1945 kwam deze om in een concentratiekamp. Toen Graaf Adrien kinderloos achter bleef in 1954, richtte hij net voor zijn dood een stichting op die momenteel het kasteel beheert.
  Gemeente Écaussinnes-Lalaing
(Deelgemeente van Écaussinnes)
Kasteel te bezoeken
Info: www.boeiendbelgie.be/burcht-van-ecaussinnes-lalaing
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.