Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Fosteau Terug naar boven
 
Kasteel van Fosteau
 
Het kasteel van Fosteau is een voormalige donjon uit de dertiende eeuw die in 1380 verbouwd werd tot een versterkte burcht door Jean Clutinc, maarschalk van hertogin Jeanne van Brabant.
De heren van Semousies, Sars, en de Zwenne, bouwden de woonruimtes verder uit. Zo werd het kasteel, eind van de veertiende eeuw, ingericht met een prestigieuze ridderzaal, een van de mooiste gotische zalen in België. In 1599 verwierf N. de Marotte het vervallen kasteel en volgende een eerste restauratie.
Op 15 juni 1815, net voor de slag van Waterloo, vestigde generaal Comte Charles Reille, ongeveer 180 veldslagen voor Napoleon Bonaparte, zijn hoofdkwartier in het kasteel, 25.000 soldaten van het 2de korps werden aan beide zijden van het kasteel gestationeerd.
In de 19de eeuw stichtte kasteelheer Markies Adolphe d'Aoust in Fosteau een protestantse gemeenschap met kerk en school. De kerk is nu de katholieke Sint-Nicolaaskerk.
Sinds 1980 zijn antiquairs, Albin en Marie-Henriette Van Hoonacker, eigenaars van kasteel. Het kasteel van Fosteau, gebouwd rond een groot veelhoekig plein en omgeven door droogstaande slotgrachten, werd in 1979 beschermd als monument.
  Gemeente Leers-et-Fosteau
(Deelgemeente van Thuin)
Kasteel te bezoeken
Website: www.chateaufosteau.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.