Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Château Mondron Terug naar boven
 
Chateau Mondron
 
In 1811 liet Valentin Lambert een kasteel bouwen in Jumet-Hamendes, bakermat van de glasindustrie, op de site van de oude glasfabriek van de familie Colnet, opgericht tijdens de tweede helft van de 17de eeuw en beschouwd als het eerste industriële glaswerk in de regio Charleroi.
Het kasteel werd gebouwd in neo-renaissancestijl naar plannen van architect Elie Piérard. Toen Valentin Lambert stierf in 1886, verhuisde zijn dochter Valentine en haar man, Léon Mondron, naar het kasteel.
Léon Mondron, afstammeling van een familie die actief was in de glassector, was een van de eerste die tankovens in zijn fabrieken installeerde om vensterglas te produceren. Hij was ook twee keer voorzitter van de Vereniging van glasmakers. Léon Mondron stierf op 22 februari 1912, zijn vrouw Valentine Mondron-Lambert bleef het familiehuis bewonen tot na zijn dood. Ze stierf in het kasteel op 19 januari 1929.
Valerie Mondron-Lambert had de wens uitgesproken dat de kasteelkapel zou blijven dienen als gebedsplaats. Haar drie kinderen, Aline Casimir Lambert, Marie Mondron en Gustave Mondron, zullen haar wensen respecteren en ze aanzienlijk versterken. Ze besloten een kerk te bouwen aan de achterzijde van het kasteel. Op 10 september 1931 werd de nieuwe kerk ingewijd door monseigneur Rasneur, bisschop van Doornik.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel de zetel van de religieuze gemeenschap. In 1965 werd een kleuterschool en basisschool geopend in de oude stallen van het kasteel. Vandaag staat het château Mondron open voor vergaderingen of evenementen.
  Gemeente Jumet
(Deelgemeente van Charleroi)
Kasteel staat op voor allerlei evenementen
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.