Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Rijkel Terug naar boven
 
Kasteel van Rijkel
 
Het kasteel van de heerlijkheid Rijkel werd in verscheidene fazen opgetrokken. Het oudste deel, met zijn trapgevels, stamt uit de 16de eeuw en is opgevat als een laatgotisch herenhuis.
In de loop van de 17de eeuw werd de bestaande oostvleugel uitgebreid tot een U-vormig waterkasteel, opgetrokken omheen een fraaie binnenkoer in bak- en kalkzandsteen naar Brabantse renaissance.
Toen de laatste eigenares van het kasteel van Rijkel stierf in 1831, bleef het slot meer dan honderd jaar onbewoond! Na enkele broodnodige herstellingen, in 1939, werd het gebouw in 1942 beschermd als monument. De provincie Limburg werd na een schenking in 1965 eigenaar van het goed. In 1966 stortte de noordwestelijke hoektoren van het kasteel in. De heropbouw van de toren in 1972 betekende het begin van een complete restauratiecampagne.
In 2003 verkoopt het provinciebestuur het kasteel aan Martin Hesemans. Het elf hectare grote domein zou een nieuwe bestemming krijgen als een complex met feestzalen, vergaderruimtes, restaurant en brasserie. Van de grootse plannen die in 2003 bij de aankoop werden aangekondigd, kwam niets in huis.
Het kasteel van Rijkel, dat eens door de overheid met veel middelen zo mooi werd gerestaureerd, staat er vandaag compleet verloederd bij.
  Gemeente Rijkel
(Deelgemeente van Borgloon)
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.